• 20.12.2018
  Hallituksen kärkihanke HELMET – Hevosenlanta menestystarinoiksi jalostui Envitecpolis Oy:n palveluiksi
 • 07.12.2018
  Joko ratkaisut hevosenlannan hyödyntämiseen on löydetty?
 • 15.11.2018
  Lannan polttoa ohjaavat lakimuutokset astuivat voimaan 15.11.2018
 • 23.10.2018
  Hevosenlannan polton lainsäädäntö on muuttumassa
 • 29.06.2018
  Tutkimus: Tallinpitäjät haluavat helppoja ja kustannustehokkaita lantahuolto- ja energiaratkaisuja
 • 04.06.2018
  Toinen HELMET Aluemallinnus tehdään Pirkanmaalle
 • 04.06.2018
  Envitecpolis ja HELMET mukana Kiertääkö hyvä kauttasi -kampanjassa
 • 09.04.2018
  HELMET toteutti vaikutusarvioinnin hevosenlannan polton lainsäädännön muutoksesta
 • 27.02.2018
  Kaksi hallituksen kärkihanketta lähti yhteistyöhön löytääkseen biokaasulaitoksille parhaat paikat
 • 30.01.2018
  Sarkamessujen kampanjana arvotaan aluemallinnukseen tietonsa kirjanneiden kesken lähiruokalahjakortit
 • 09.01.2018
  Lanta eteenpäin ja käyttöön mahdollisimman kannattavasti
 • 29.09.2017
  Keski-Suomessa kääritty hihat kohti konkretiaa
 • 13.07.2017
  Lämpö talteen hevosenlannasta
 • 24.03.2017
  HELMET radiojuttusarja alkaa 24.3. klo 14.15. Muista kuunnella!
 • 22.03.2017
  Muista ilmoittautua Kuopiossa 28.3. pidettävään Pirttiin
 • 24.02.2017
  Uusi projektineuvojamme Jasmin Lehtinen: Hallituksen kärkihanke HELMET - ratkaisuja tallien lantahuoltoon
 • 20.02.2017
  Maaliskuussa hevosenlanta laitetaan kiertoon ympäri Suomen - tervetuloa tilaisuuksiin
 • 18.01.2017
  Hevosenlannan poltto helpottuu
 • 23.12.2016
  HELMET Pirtti -tilaisuus Jyväskylässä 24.1.2016
 • 22.12.2016
  HELMET Lähtötietokartoitus onnistui mainiosti
 • 05.10.2016
  Hallituksen kärkihanke HELMET lähti vauhdikkaasti liikkeelle
 • 19.08.2016
  Envitecpolis Oy toteuttamaan Sipilän hallituksen kärkihanketta
 • HELMET Lähtötietokartoitus onnistui mainiosti

  HELMET-hanke on startannut tehokkaasti ja tahoja, joilla on tarpeita ja kiinnostusta hevosenlannan hyötykäyttöön, on löytynyt runsaasti. Useita prosesseja onkin jo käynnissä. Loka-marraskuussa toteutettuun lähtötietokartoitukseen saatiin kaikkiaan noin 500 vastausta. Suuret kiitokset kaikille vastaajille.

  Kartoituskysely kohdennettiin eri toimialoille ja tavoitteena oli tavoittaa koko lannankäsittelyketju eli tallinpitäjät, hevosalan toimijat (joilla ei hevosia), maanviljelijät (joilla ei hevosia), energiantuotanto, jätehuolto sekä lannotevalmisteiden valmistajat ja viherrakentajat. Vastauksia saatiin yhteensä noin 500 ja niitä tuli kaikilta toimialoilta ympäri Suomea (ks. oheinen kuva). Vastanneista reilut 50 prosenttia oli tallinpitäjiä ja reilut 30 prosenttia maanviljelijöitä.

  vastaajat-kartalla

  Lanta lannoitteena ja raaka-aineena kiinnostaa

  Kyselyssä selvitettiin, missä tallinpitäjät kokevat lannan ongelmaksi ja mitkä jatkokäsittelymuodot ja -palvelut heitä kiinnostavat. Lisäksi siinä kartoitettiin tahoja, jotka ovat kiinnostuneita hyödyntämään hevosenlantaa esimerkiksi viljelyssä, lannoitevalmisteiden valmistuksessa, viherrakentamisessa ja energiantuotannossa.

  Kaksi kolmesta kyselyyn vastanneesta tallinpitäjästä koki lannan jatkuvaksi tai kausittaiseksi ongelmaksi. Asia korostui etenkin eteläisessä Suomessa Uudellamaalla, Varsinais-Suomessa ja Pirkanmaalla sekä pohjoisempana suurten kaupunkien läheisyydessä.

  Yli 90% kyselyyn vastanneista maanviljelijöistä oli kiinnostunut tai mahdollisesti kiinnostunut hyödyntämään hevosenlantaa tai siitä jalostettuja lannoitevalmisteita pelloillaan. Lannan hyötykäytöstä kiinnostuneita viljelijöitä oli eniten Etelä- ja Länsi-Suomessa. Lisäksi kyselyyn vastasi useita energiayhtiöitä, jätehuoltoalan toimijoita, viherrakentajia ja lannoitevalmisteiden valmistajia, jotka ovat kiinnostuneita hyödyntämään lantaa raaka-aineena toiminnassaan.

  Kyselymme perusteella Etelä-Suomessa lantaongelma ja kiinnostus lannan hyödyntämiseen kohtaavat parhaiten. Jatkossa HELMETin tavoite on yhdistää nämä tahot toisiinsa ja auttaa yhteisten ratkaisujen löytämisessä ja toteuttamisessa.

  Kohti konkretiaa alueellisissa tilaisuuksissa

  Vuoden 2017 alusta käynnistyvät alueelliset HELMET tilaisuudet eri puolilla Suomea. Käytännönläheisissä HELMET Pirtti tilaisuuksissa tallinpitäjät, lannan hyötykäytöstä kiinnostuneet tahot, palveluita tarjoavat yritykset ja laitevalmistajat tuodaan saman pirtin pöydän ääreen. Ensimmäinen tilaisuuksista järjestetään 24.1. Jyväskylässä Killerin raviradalla.

  LUE LISÄÄ JYVÄSKYLÄN TILAISUUDESTA