Hallituksen kärkihanke HELMET – Hevosenlanta menestystarinoiksi jalostui Envitecpolis Oy:n palveluiksi
Joko ratkaisut hevosenlannan hyödyntämiseen on löydetty?
Lannan polttoa ohjaavat lakimuutokset astuivat voimaan 15.11.2018
Hevosenlannan polton lainsäädäntö on muuttumassa
Tutkimus: Tallinpitäjät haluavat helppoja ja kustannustehokkaita lantahuolto- ja energiaratkaisuja
Toinen HELMET Aluemallinnus tehdään Pirkanmaalle
Envitecpolis ja HELMET mukana Kiertääkö hyvä kauttasi -kampanjassa
HELMET toteutti vaikutusarvioinnin hevosenlannan polton lainsäädännön muutoksesta
Kaksi hallituksen kärkihanketta lähti yhteistyöhön löytääkseen biokaasulaitoksille parhaat paikat
Sarkamessujen kampanjana arvotaan aluemallinnukseen tietonsa kirjanneiden kesken lähiruokalahjakortit
Lanta eteenpäin ja käyttöön mahdollisimman kannattavasti
Keski-Suomessa kääritty hihat kohti konkretiaa
Lämpö talteen hevosenlannasta
HELMET radiojuttusarja alkaa 24.3. klo 14.15. Muista kuunnella!
Muista ilmoittautua Kuopiossa 28.3. pidettävään Pirttiin
Uusi projektineuvojamme Jasmin Lehtinen: Hallituksen kärkihanke HELMET - ratkaisuja tallien lantahuoltoon
Maaliskuussa hevosenlanta laitetaan kiertoon ympäri Suomen - tervetuloa tilaisuuksiin
Hevosenlannan poltto helpottuu
HELMET Pirtti -tilaisuus Jyväskylässä 24.1.2016
HELMET Lähtötietokartoitus onnistui mainiosti
Hallituksen kärkihanke HELMET lähti vauhdikkaasti liikkeelle
Envitecpolis Oy toteuttamaan Sipilän hallituksen kärkihanketta
HELMET Lähtötietokartoitus onnistui mainiosti
HELMET-hanke on startannut tehokkaasti ja tahoja, joilla on tarpeita ja kiinnostusta hevosenlannan hyötykäyttöön, on löytynyt runsaasti. Useita prosesseja onkin jo käynnissä. Loka-marraskuussa toteutettuun lähtötietokartoitukseen saatiin kaikkiaan noin 500 vastausta. Suuret kiitokset kaikille vastaajille.
Kartoituskysely kohdennettiin eri toimialoille ja tavoitteena oli tavoittaa koko lannankäsittelyketju eli tallinpitäjät, hevosalan toimijat (joilla ei hevosia), maanviljelijät (joilla ei hevosia), energiantuotanto, jätehuolto sekä lannotevalmisteiden valmistajat ja viherrakentajat. Vastauksia saatiin yhteensä noin 500 ja niitä tuli kaikilta toimialoilta ympäri Suomea (ks. oheinen kuva). Vastanneista reilut 50 prosenttia oli tallinpitäjiä ja reilut 30 prosenttia maanviljelijöitä.
Lanta lannoitteena ja raaka-aineena kiinnostaa
Kyselyssä selvitettiin, missä tallinpitäjät kokevat lannan ongelmaksi ja mitkä jatkokäsittelymuodot ja -palvelut heitä kiinnostavat. Lisäksi siinä kartoitettiin tahoja, jotka ovat kiinnostuneita hyödyntämään hevosenlantaa esimerkiksi viljelyssä, lannoitevalmisteiden valmistuksessa, viherrakentamisessa ja energiantuotannossa.
Kaksi kolmesta kyselyyn vastanneesta tallinpitäjästä koki lannan jatkuvaksi tai kausittaiseksi ongelmaksi. Asia korostui etenkin eteläisessä Suomessa Uudellamaalla, Varsinais-Suomessa ja Pirkanmaalla sekä pohjoisempana suurten kaupunkien läheisyydessä.
Yli 90% kyselyyn vastanneista maanviljelijöistä oli kiinnostunut tai mahdollisesti kiinnostunut hyödyntämään hevosenlantaa tai siitä jalostettuja lannoitevalmisteita pelloillaan. Lannan hyötykäytöstä kiinnostuneita viljelijöitä oli eniten Etelä- ja Länsi-Suomessa. Lisäksi kyselyyn vastasi useita energiayhtiöitä, jätehuoltoalan toimijoita, viherrakentajia ja lannoitevalmisteiden valmistajia, jotka ovat kiinnostuneita hyödyntämään lantaa raaka-aineena toiminnassaan.
Kyselymme perusteella Etelä-Suomessa lantaongelma ja kiinnostus lannan hyödyntämiseen kohtaavat parhaiten. Jatkossa HELMETin tavoite on yhdistää nämä tahot toisiinsa ja auttaa yhteisten ratkaisujen löytämisessä ja toteuttamisessa.
Kohti konkretiaa alueellisissa tilaisuuksissa
Vuoden 2017 alusta käynnistyvät alueelliset HELMET tilaisuudet eri puolilla Suomea. Käytännönläheisissä HELMET Pirtti tilaisuuksissa tallinpitäjät, lannan hyötykäytöstä kiinnostuneet tahot, palveluita tarjoavat yritykset ja laitevalmistajat tuodaan saman pirtin pöydän ääreen. Ensimmäinen tilaisuuksista järjestetään 24.1. Jyväskylässä Killerin raviradalla.