• 20.12.2018
  Hallituksen kärkihanke HELMET – Hevosenlanta menestystarinoiksi jalostui Envitecpolis Oy:n palveluiksi
 • 07.12.2018
  Joko ratkaisut hevosenlannan hyödyntämiseen on löydetty?
 • 15.11.2018
  Lannan polttoa ohjaavat lakimuutokset astuivat voimaan 15.11.2018
 • 23.10.2018
  Hevosenlannan polton lainsäädäntö on muuttumassa
 • 29.06.2018
  Tutkimus: Tallinpitäjät haluavat helppoja ja kustannustehokkaita lantahuolto- ja energiaratkaisuja
 • 04.06.2018
  Toinen HELMET Aluemallinnus tehdään Pirkanmaalle
 • 04.06.2018
  Envitecpolis ja HELMET mukana Kiertääkö hyvä kauttasi -kampanjassa
 • 09.04.2018
  HELMET toteutti vaikutusarvioinnin hevosenlannan polton lainsäädännön muutoksesta
 • 27.02.2018
  Kaksi hallituksen kärkihanketta lähti yhteistyöhön löytääkseen biokaasulaitoksille parhaat paikat
 • 30.01.2018
  Sarkamessujen kampanjana arvotaan aluemallinnukseen tietonsa kirjanneiden kesken lähiruokalahjakortit
 • 09.01.2018
  Lanta eteenpäin ja käyttöön mahdollisimman kannattavasti
 • 29.09.2017
  Keski-Suomessa kääritty hihat kohti konkretiaa
 • 13.07.2017
  Lämpö talteen hevosenlannasta
 • 24.03.2017
  HELMET radiojuttusarja alkaa 24.3. klo 14.15. Muista kuunnella!
 • 22.03.2017
  Muista ilmoittautua Kuopiossa 28.3. pidettävään Pirttiin
 • 24.02.2017
  Uusi projektineuvojamme Jasmin Lehtinen: Hallituksen kärkihanke HELMET - ratkaisuja tallien lantahuoltoon
 • 20.02.2017
  Maaliskuussa hevosenlanta laitetaan kiertoon ympäri Suomen - tervetuloa tilaisuuksiin
 • 18.01.2017
  Hevosenlannan poltto helpottuu
 • 23.12.2016
  HELMET Pirtti -tilaisuus Jyväskylässä 24.1.2016
 • 22.12.2016
  HELMET Lähtötietokartoitus onnistui mainiosti
 • 05.10.2016
  Hallituksen kärkihanke HELMET lähti vauhdikkaasti liikkeelle
 • 19.08.2016
  Envitecpolis Oy toteuttamaan Sipilän hallituksen kärkihanketta
 • Uusi projektineuvojamme Jasmin Lehtinen: Hallituksen kärkihanke HELMET – ratkaisuja tallien lantahuoltoon

  Envitecpolis saa vahvistusta tiimiinsä, kun Jasmin Lehtinen on siirtynyt hallituksen kärkihanke HELMETiin projektineuvojaksi. Jasmin on kuulunut HELMET tiimiin jo syksystä lähtien tehdessään gradua toteutetun lähtötietokyselyn aineistosta. Jasmin on koulutukseltaan kasvintuotantotieteiden kanditaatti ja pian agronomi. Hevoset hänelle ovat tulleet tutuksi jo lapsuudesta asti ja hän onkin saanut hyvää tuntumaa hevosten pitäjien lantahaasteista kahden oman ponin kautta. Lue lisää Jasminista alla olevasta HELMET Blogista.

  HELMET Blogi


  Jasmin Lehtinen

  Hallituksen kärkihanke HELMET etsii ratkaisuja hevosenlannan hyödyntämiseen

  Hevosenlanta on viime vuosikymmeninä alkanut muodostua ongelmaksi. Tämä johtuu muun muassa hevostalouden eriytymisestä maataloudesta, tallien sijainnista taajamien läheisyydessä ja tallien liian vähäisestä pelto pinta-alasta, joka ei riitä lannan hävittämiseen. Lisäksi haasteita lannan hyötykäytölle asettavat tallien hajanaisuus ja käytetyt kuivikkeet. Lannasta on muodostunut talleille suuri kustannuserä ja rasite, josta ei vain pääse järkevästi eroon. Tähän ongelmaan pureutuu hallituksen kärkihanke HELMET- hevosenlanta menestystarinoiksi, jota toteuttaa Envitecpolis Oy, minä sen projektineuvojana.

  Tavoitteenamme on välittää tietoa hyvistä lannan hyötykäyttöön liittyvistä käytänteistä sekä etsiä yksilöityjä ja aitoja ratkaisuja lantahuoltoa tarvitseviin kohteisiin. Luomme verkostoja tallinpitäjien, energiayhtiöiden, jätehuollon toimijoiden, viherrakentajien, lannoitevalmisteiden valmistajien ja maatilojen välille. Näiden toimijoiden verkostoituminen on avainasemassa hevosenlannan hyötykäytön lisäämiseksi ja lantahaasteen ratkaisemiseksi.

  Miten minä päädyin mukaan? 

  HELMET-tiimiin ja Envitecpolis Oy:n työntekijäksi päädyin hakemalla gradupaikkaa. Seurailin hevosenlannan kärkihankkeen etenemistä ja kun päätös tuli, että Envitecpolis Oy on valittu sen toteuttajaksi, otin yritykseen ripeästi yhteyttä. Nopea toiminta tuotti tulosta ja aloitin graduntekijänä jo lokakuun alusta ja nyt sitä ollaan sitten tässä.

  HELMET herätti kiinnostukseni niin hevosen omistajan näkökulmasta kuin opintojeni puolesta. Itseltäni löytyy kaksi ponia ja kokemusta hevostalleilta 18-vuoden ajalta. Tänä aikana olen nähnyt konkreettisesti niitä ongelmakohtia, joita hevosenlanta aiheuttaa. Lannan kanssa kamppailevat etenkin pienet, taajamissa sijaitsevat tallit, joilla on vain vähän peltoa tai ei ollenkaan. Itse pidän erittäin tärkeänä ratkaisujen löytymistä näiden pienten tallien tarpeisiin, joita on suuri osa Suomen talleista.

  Koulutustaustaltani olen Kasvintuotantotieteiden kandidaatti ja tuleva Agronomi. Kandintyöni kirjoitin aiheesta Hevosenlannan hyödyntäminen Suomessa. Nyt saan työskennellä kyseisten asioiden parissa ja viedä tutkimustietoa kentälle sekä olla mukana löytämässä niitä käytännön ratkaisuja. HELMET-hankkeen lähtökartoituskyselyyn pohjautuva graduni jatkuu saman aiheen tiimoilta, työnimeltään Hevosenlannan mahdollisuudet ja haasteet toimijoiden silmin.

  Lähtökartoituskyselyn pohjalta olemme löytäneet niitä ’’kipukohtia’’, joissa hevosenlannan hyötykäytölle on tarvetta. HELMET järjestää hevosen lannan hyödyntämiseen liittyvää neuvontaa ja tilaisuuksia ympäri Suomen. Yksi HELMET Pirtti -tilaisuus on jo takana Jyväskylässä ja kaksi on tuloillaan maaliskuun aikana Kaustisiin ja Kuopioon. Tilaisuuksissa rakennamme yhteistyötä tallien ja lannan hyötykäyttäjien välille ja etsimme tallikohtaisia ratkaisuja lannan käsittelyyn.

  Ensimmäinen valtakunnallinen HELMET Areena tilaisuus

  Valtakunnallisessa HELMET Areenassa on luvassa hyvä tietopaketti eri alan asiantuntijoiden ja käytännön toimijoiden ratkaisuista hevosenlannan hyödyntämiseen. Tilaisuudessa katsotaan hevosenlannan hyötykäyttöä niin ravinteiden kierrätyksen kuin bioenergian tuotannon näkökulmasta. Lisäksi sinulla on mahdollisuus tavata henkilökohtaisesti ratkaisuntarjoajia ja löytää juuri sinun tallillesi sopiva lantahuoltoratkaisu. Tilaisuuden ohjelma ja ilmoittautumislomake löytyy HELMET tapahtumat -sivuilta.

  Me HELMET tiimissä tarjoamme tallinpitäjille neuvontaa, vinkkejä ja mahdollisuuden verkostoitumiseen, haluamme löytää juuri Teidän tallille sopivan ratkaisun. Ratkaisuntarjoajille tarjoamme kontaktipinnan potentiaalisiin asiakkaisiin ja ajatuksia uusiin innovaatioihin. Lannan hyödyntäjille tarjoamme mahdollisuuden verkostoitumiseen tallien kanssa ja autamme löytämään kaikille sopivaa toimintaratkaisua.

  Tärkeintä on koota yhteen koko lantaketju ja saattaa hevosenlanta hyötykäyttöön. Murretaan yhdessä hevosenlannan mieltäminen ongelmana ja hyödynnetään lannan koko potentiaali niin ravinteiden kuin energian muodossa.

  Ota yhteyttä, niin laitetaan yhdessä tallinne lantahuolto kuntoon!

  Jasmin Lehtinen
  projektineuvoja, Envitecpolis Oy
  HELMET – Hevosenlanta menestystarinoiksi

  jasmin.lehtinen(at)envitecpolis.fi

  Tutustu hallituksen kärkihanke HELMET >>