• 18.06.2021
  Hiilijalanjäljen selvittäminen tuo työkaluja niin toiminnan kehittämiseen kuin vastuullisuusviestintään
 • 21.05.2021
  Aurinkosähköinvestoinnin yksikkökustannushinta muuttuu
 • 20.05.2021
  Kohti kesää -kampanja!
 • 18.05.2021
  Maatilan Voitto - Yhdistää tuotannon ja talouden jakaen tilan tuotot ja kulut tilan toimintoihin ja tuotteisiin
 • 23.04.2021
  Toimitusjohtajamme jatkaa Suomen Biokierto ja Biokaasu ry:n puheenjohtajana
 • 24.02.2021
  Aurinkoa maatilalle - Onko nyt hyvä hetki investoida aurinkoenergiaan?
 • 25.11.2020
  Ruoka, kasvihuonekaasupäästöt ja ravintoaineiden saanti
 • 18.09.2020
  EnvitecTiimi vahvistui uusilla osaajilla
 • 17.04.2020
  Kohti kesää -kampanjalla etua EnvitecAurinko-palveluistamme
 • 17.04.2020
  Aurinkosähkö tehokkaammin hyötykäyttöön maatiloilla
 • 13.11.2019
  Envitecpolis toteuttaa Arlan Climat Check -ilmastokartoitukset Suomessa
 • 13.11.2019
  Ruoan ympärillä käydyssä keskustelussa on unohdettu yksi keskeinen asia – miksi me syömme
 • 17.10.2019
  Envitecpolis toteutti hiililaskennan Atrian nautatilalle
 • 01.10.2019
  Envitecpolis asiantuntijajäseneksi kansallista biokaasuohjelmaa valmistelevaan työryhmään
 • 18.06.2019
  Hiililaskenta tuli elintarvikekenttään ryminällä
 • 05.06.2019
  Toimitusjohtajastamme Suomen Biokierto ja Biokaasu ry:n hallituksen puheenjohtaja
 • 18.04.2019
  Envitecpolis yhteistyöhön MELAn kanssa
 • 05.04.2019
  Maatilan hiililaskenta työkaluksi hiilipäästöjen vähentämiseen
 • 24.03.2019
  Maatilan Voitolla Kautian tilalle uusia työkaluja tilan kehittämiseen
 • 18.02.2019
  Envitecpolis ja MTK yhteistyöhön
 • 22.01.2019
  Maatilan Voitto saa tiimiinsä maatalouden ja maatalousekonomian osaamista
 • 10.01.2019
  F.K. Trube Oy:lle materiaalikatselmuksemme oli koko talon juttu
 • 20.12.2018
  Hallituksen kärkihanke HELMET – Hevosenlanta menestystarinoiksi jalostui Envitecpolis Oy:n palveluiksi
 • 19.12.2018
  EnvitecBoost® Materiaalikatselmus laski Jussi -linjan hävikille hintalapun
 • 10.12.2018
  EnvitecKuokka #10 luovutettiin Sonkajärven kunnalle
 • 07.12.2018
  Joko ratkaisut hevosenlannan hyödyntämiseen on löydetty?
 • 26.10.2018
  Maatilan biokaasulaitoksen avajaiset Vimpelissä 1.11.
 • 10.10.2018
  Maatilan Voitto vastaa asiakkaiden tarpeisiin entistä paremmin
 • 19.09.2018
  EnvitecKuokka #3 kuuluu itseoikeutetusti Markku Sinkkoselle
 • 13.08.2018
  Itikan tila päätti siirtyä luomutuotantoon - varmuuden päätökselle antoi Maatilan Voitto
 • 09.08.2018
  EnvitecKuokka #9 rahoittajan yhteyshenkilöllemme
 • 01.08.2018
  10 vuotias Envitecpolis tarjoaa 10 asiakkaalle 10 % alennusta
 • 29.06.2018
  EnvitecHELMET Blogi - Energiaomavaraisuus ja kustannustehokkaat lantahuoltoratkaisut kiinnostavat tallinpitäjiä
 • 20.06.2018
  Biokaasumyyntiin vahvistusta tuo harjoittelun kautta työntekijäksemme siirtynyt Elena Suomela
 • 04.06.2018
  Envitecpolis mukana Kiertääkö hyvä kauttasi -kampanjassa
 • 28.05.2018
  EnvitecKuokka #8 Maa- ja metsätalousministeriölle
 • 28.05.2018
  EnvitecKuokka #7 annettiin Huutolan Tilan isännälle Markus Moilaselle
 • 28.03.2018
  EnvitecKuokka #6 E-Farmin isälle ja isännälle Antti Sarvelalle
 • 14.03.2018
  Envitecpolis ajaa kaasuautoilla
 • 15.02.2018
  EnvitecTuotto Blogi - ”Maatilan Voitto löytää maatilan kannattavuuden mustat aukot”
 • 14.02.2018
  Biokaasu kiinnostaa kuntia yhä enemmän
 • 26.01.2018
  EnvitecKuokka #5 Pekka Hynniselle
 • 19.12.2017
  EnvitecKuokka #4 Marko Kiemalle
 • 15.12.2017
  Envitecpolis ottaa käyttöön kaasuautot
 • 15.12.2017
  Toteuttamallamme materiaalikatselmuksella apua hävikin vähentämiseen Elonen Leipomo Oy:lle
 • 23.11.2017
  Lisää biokaasuosaamista taloon tuonut Joona Piirala: Maatilojen yhteistyöllä biokaasulaitoksen ravinteet tehokkaasti käyttöön
 • 08.11.2017
  Maatilan Voitto tulee tarpeeseen
 • 17.10.2017
  EnvitecKuokka #2 Kari Pehkoselle
 • 11.10.2017
  Biokaasulaitosinvestoinnin eteenpäin vieminen yhä helpommaksi Asiakkaalle
 • 11.09.2017
  "Materiaalikatselmus on tulevaisuuden valtavirtaa"
 • 07.09.2017
  Toimitusjohtajamme Mika: En suostunut antamaan periksi
 • 29.08.2017
  EnvitecHelmet Blogi - Rennolla otteella vakavan haasteen kimppuun
 • 27.08.2017
  Reijo Keräselle kunniapalkinto EnvitecKuokka ja Suomi100-kuusen istutus juhlavuotemme avauksessa
 • 21.08.2017
  Envitecpolis jakaa hyvää Superjymyn kanssa
 • 03.07.2017
  Uusi osaajamme Sanna Tarkiainen: Envitecpoliksella kysyntä ja tarjonta kohtaavat
 • 20.06.2017
  EnvitecBoost Blogi - Materiaalikatselmus työkaluna materiaalitehokkuuteen
 • 15.05.2017
  Materiaalikatselmus ilman riskiä - Elintarvikepäivän kampanja!
 • 05.05.2017
  Envitecpolis ja SuperJymy – samalla sykkeellä tavoitteita kohti
 • 05.04.2017
  Maanosaaja Blogi - Voiko maatilalla laskea kustannuksia?
 • 24.03.2017
  HELMET radiojuttusarja alkaa 24.3. klo 14.15. Muista kuunnella!
 • 24.02.2017
  Uusi projektineuvojamme Jasmin Lehtinen: Hallituksen kärkihanke HELMET - ratkaisuja tallien lantahuoltoon
 • 13.02.2017
  EnvitecBoost Blogi - Materiaalikatselmuksella säästöjä ja kilpailukykyä
 • 07.02.2017
  Oy Soya Ab:n materiaalikatselmuksella taloudelliset hyödyt noin 5 % liikevaihdosta / vuosi
 • 31.01.2017
  Uusi asiantuntijamme Kati Oikarinen: Materiaalikatselmus avasi uuden maailman
 • 28.01.2017
  Materiaalikatselmuksella löytyy piileviä kuluja
 • 27.01.2017
  Biokaasulaitoksen investointitukeen positiivinen muutos
 • 26.01.2017
  EnergiaRäätäli Blogi - Biokaasuinvestoinnit imussa
 • 22.12.2016
  HELMET Pirtti -tilaisuus Jyväskylässä 24.1.2017
 • 22.12.2016
  HELMET Lähtötietokartoitus onnistui mainiosti
 • 18.11.2016
  Envitecpolis mukana suunnittelemassa biokaasulaitosta Palopuron symbioosissa
 • 25.10.2016
  Uusi digiasiantuntijamme Mari Niskanen: Digitehokas yritys luo uutta ja vähentää joutavaa
 • 05.10.2016
  Hallituksen kärkihanke HELMET lähti vauhdikkaasti liikkeelle
 • 28.09.2016
  E-farmille® kansainvälistä huomiota
 • 15.09.2016
  Leijona Catering Oy hyvin tyytyväinen toteuttamaamme materiaalikatselmukseen: ”Tulokset ylittivät odotuksemme”
 • 13.09.2016
  Toteuttamassamme Oy Soya Ab:n materiaalikatselmuksessa myös biokaasutarkastelu
 • 31.08.2016
  Yhdessä parempia – SuperJymyn kanssa viemme JymyHyvää kainuulaisvauvoille
 • 19.08.2016
  Envitecpolis Oy toteuttamaan Sipilän hallituksen kärkihanketta
 • 16.08.2016
  Osaamisemme vahvistuu kahdella henkilöllä
 • Aurinkoa maatilalle – Onko nyt hyvä hetki investoida aurinkoenergiaan?

  24.02.2021

  Elena Suomela

  EnvitecAurinko Blogi

  Onko nyt hyvä hetki investoida aurinkoenergiaan?

  Useilla tiloilla mietitään tällä hetkellä keskeisiä kysymyksiä aurinkosähkön näkökulmasta: Olisiko aurinkosähkö kannattava investointi heidän tilallaan? Vai kannattaako vielä odottaa? Tulevatko aurinkopaneelien hinnat vielä mahdollisesti tippumaan? Jos vertaamme tämänhetkistä hintatasoa esimeriksi kahden vuoden takaiseen aikaan, niin hinnat ovat tulleet selkeästi alaspäin.

  Koska hintataso on laskenut huomattavasti samalla kun järjestelmien hyötysuhde on parantunut, on syytä tehdä tilalle kannattavuuslaskenta, vaikka sellainen olisi aikaisemminkin tehty. Jos aurinkosähkön kannattavuustarkastelu tai -laskelma on tehty tilalle useampi vuosi sitten tai tarkastelun jälkeen tilan sähkönkulutusprofiili on oleellisesti muuttunut, eli kulutusta tulee hieman eri kellonaikoihin tai sitä tulee selkeästi enemmän kuin aiemmin, tilanteen päivittäminen on paikallaan. Näin saadaan tämänhetkinen tieto siitä, kuinka kannattava aurinkosähköjärjestelmä on maatilallasi nykyisellä hintatasolla, teknologialla ja sähkönkulutuksella.

  Hintojen laskussakin tulee jossain vaiheessa pohja vastaan. Viimeisen puolen vuoden ajan paneelien hintataso on pysynyt samana.  Lähivuosina hinnat eivät todennäköisesti ole tippumassa nykyisestä tasosta merkittävästi. Sen sijaan paneelien tehokkuus voi parantua teknologian kehittyessä, jolloin niiden hyötysuhde paranee, ja lisäksi niiden toimintaan tai käyttöön voi tulla joitain muita hyötyjä.

  Kysymyksen investoinnin ajankohdasta voi asettaa myös toisinpäin: miksi odottaisin vielä muutaman vuoden maksaen täyttä sähkönhintaa? Vaikka hinnat hieman laskisivat tai teknologia tehostuisi seuraavien vuosien aikana, voi saavutettu hyöty valua odotteluvuosiin.

  Aurinkosähköinvestoinnin hyödyt lähtevät välittömästi liikkeelle, kun järjestelmä kytketään toimintaan. Niinpä se alkaa maksamaan itseään takaisin heti ensimmäisestä päivästä eteenpäin. Sanoisinkin, että aina on hyvä hetki investoida aurinkoenergiaan, mikäli investoinnin reunaehdot täytyvät ja kannattavuus on kohdillaan.

  Minkälaiset kohteet ovat hyviä aurinkoinvestoinnin kannalta?

  Kannattavuus rakentuu jokaisella tilalla eri elementeistä ja kannattavia investointikohteita on laidasta laitaan. Lähtökohtana kannattavuustarkastelulle täytyykin pohtia, mistä näkökulmasta aurinkosähkön kannattavuutta lähdetään tarkastelemaan. Ja mitä kannattava investointi juuri kyseiselle tilalle tarkoittaa. Toiselle yli 10 vuoden takaisinmaksuaika on vielä kannattava, toinen kokee, että se ei saa ylittää viittä vuotta.

  Ensimmäisenä tarkastelu kannattaa suunnata maatilan kesäajan sähkönkulutukseen. Tilalla täytyy olla sähköntarvetta kesäisin, jotta aurinkosähköinvestointia voi lähtökohtaisesti pitää taloudellisesti kannattavana. Esimerkkinä voidaan pitää maatilaa, jolla on kokonaisuudessaan paljon sähkönkulutusta, mutta kesäaikana sähkönkulutus on hyvinkin pientä ja kulutus painottuu pääasiassa talviaikaan. Tällaisessa kohteessa kannattavuuden löytyminen voi olla haastavaa saavuttaa. Haaste kannattavuudelle on myös sähkön epätasainen tarve, sillä aurinkosähköjärjestelmien akkuratkaisut maatilakokoluokassa ovat kovaa vauhtia kehittymässä, mutta hintansa puolesta eivät vielä pysty vastaamaan tähän tarpeeseen.

  Kannattavuuden kannalta keskeinen kysymys on, kuinka tehokkaasti aurinkosähköjärjestelmästä syntyvä sähkö pystytään heti hyödyntämään maatilalla. Toki myös sähköenergianhinnalla ja sähkönsiirtohinnalla on vaikutusta asiaan. On maatiloja, joilla sähkönkulutus ei ole kovin suurta, mutta sähköenergian- ja sähkönsiirtohinnat ovat korkeat, jolloin aurinkosähköinvestoinnin kannattavuus saavutetaan pienemmilläkin järjestelmillä. Toisaalta kannattavuutta ei välttämättä löydy tilalla, jossa sähkönkulutus on suurta, mutta jolla on erittäin edulliset sähkön- ja sähkönsiirtohinnat.

  Yhtenä elementtinä kannattavuuteen vaikuttaa myös järjestelmän asennusvaihtoehdot; sopivatko tilan katot asennukseen? Mihin ilmansuuntaan paneelit olisivat järkevä asentaa? Onko ympärillä varjostavaa metsää? Myös nämä on syytä huomioida kannattavuutta tarkasteltaessa.

  Kannattavuus selviää vain laskemalla

  Jokainen tila on omanlaisensa ja jokaisen viljelijän ajatukset tilan kehittämisestä ja investointien kannattavuudesta ovat erilaiset. Tämän vuoksi lopullinen tieto aurinkosähköinvestoinnin kannattavuudesta selviää vain laskemalla, maatilan omilla luvuilla ja tarkastelemalla tulosta yhdessä viljelijän kanssa.

  Laskenta antaa varmuuden viljelijän päätökselle investoinnin unohtamisesta tai eteenpäin viemisestä. Monella maatilalla selviää laskennan jälkeen tai jopa sen aikana, onko olemassa riittävästi ajureita kohti aurinkosähköinvestointia. On myös sellaisia tilanteita, että maatilalta ei vain yksinkertaisesti löydy ajureita, joiden pohjalle aurinkosähköinvestointi voidaan perustaa. Tässäkin tapauksessa kerromme perustellen tilannekuvan ja toteamme, ettei investointi ole taloudellisesti kannattava. Mikäli tilanne on ilmeinen ilman laskentaa, uskallamme kertoa senkin. Esimerkiksi jos tilan sähkön kulutus on niin pientä, tai painottuu vain talviaikaan, jolloin aurinkosähköä ei ole mahdollista hyödyntää. Asian laskeminen olisi vain hukkaan heitettyä aikaa sekä viljelijälle että meille.

  AurinkoStartin kautta Investointiluotsiin

  Kun aurinkosähköinvestoinnin ajatus houkuttaa, liikkeelle pääsee hyvin maatilan AurinkoStartilla. Siinä kannattavuutta arvioitaessa laskenta tehdään aurinkosähköjärjestelmien keskiarvohinnoilla, joista meillä on yli 200 laskennan myötä syntynyt erittäin hyvä näppituntuma. Näin saadaan nopeasti käsitys kannattavuuden alustavasta tasosta. Mikäli kannattavuus näyttää viljelijästä lupaavalta, lähdetään Investointiluotsi -palveluidemme kautta toteuttamaan teknologiakilpailutukset ja tällöin investoinnin takaisinmaksuaika yleensä vain pienenee.

  Viljelijä tekee valinnat, minne tarjouspyynnöt toimitetaan. Moni haluaa mukaan esimerkiksi oman kylän tai lähiseudun yrityksen. Pyrimme kuitenkin siihen, että saamme tarjoukset 5-6 laitetoimittajalta, jolloin viljelijä pääsee vertailemaan monipuolisesti eri ratkaisuja ja vaihtoehtoja. Yhdessä viljelijän kanssa valmistelemme tarjouspyynnön, jossa huomioimme tilakohtaiset reunaehdot ja ominaispiirteet niin, että laitetoimittajilta saatavat tarjoukset tulevat olemaan mahdollisimman vertailukelpoiset. Tarjouspyyntöön määritellään mm. järjestelmän kokoluokka, mille katoille paneelit suunnitellaan asennettavaksi vai onko kyseessä maa-asennus. Me huolehdimme yhdessä valmistellun tarjouspyynnön toimittamisesta laitetoimittajille. Tarjousten saapumisen jälkeen teemme niistä taulukoidun vertailuyhteenvedon ja käymme tarjoukset läpi yhdessä viljelijän kanssa.

  Mikäli tarjouksista löytyy vaihtoehto, jota lähdetään viemään eteenpäin, on syytä tarkistaa oman kunnan luvitustarve aurinkosähköinvestoinnin kohdalla. Koska maatilat sijaitsevat yleensä asemakaavan ulkopuolella, suurimmassa osassa kunnista maatilan aurinkopaneeleille ei tarvitse hakea lupaa, varsinkin jos aurinkopaneelit ovat katolle asennettavia. Osassa kunnista aurinkopaneeleille kuitenkin täytyy tehdä toimenpideilmoitus tai hakea toimenpidelupa. Me selvitämme asian viljelijän puolesta ja tarvittaessa toimitamme kuntaan tarvittavat dokumentit.

  Kun kaikki näyttää siltä, että aurinkosähköinvestointi on kannattava ja kilpailutus sekä luvitukset ovat asianmukaisesti tehty, niin on aika jättää investointitukihakemus ely -keskukselle. Seuraava tukihaku onkin jo ihan nurkan takana, 15. maaliskuuta. Vielä ehdimme pohtia yhdessä sinun tilanteeseesi sopivat askelmerkit. Tarvitseeko kannattavuus tarkistaa tai päivittää? Pohditko tilallesi parhaiten sopivaa ratkaisua? Oletko tarjousten viidakossa, josta on hankala saada otetta? Haluatko toteuttaa osan vaiheista itse vai saada kaiken valmiina? Oli tilanteesi mikä tahansa, eteenpäin pääset, kun otat meihin yhteyttä. Kun lähdetään reippaasti liikkeelle, pääset nauttimaan ensikesän auringosta ihan uudella sykkeellä.

  Kirjoittaja on Envitecpolis Oy:n asiantuntija Elena Suomela, joka tekee päivittäin työtä maatilojen kanssa aurinkosähköinvestointien kannattavuuden ja suunnittelun parissa. Envitecpolis on yritys, joka ei tarjoa omaa teknologiaa. Tarjoamme puolueettoman asiantuntemuksen avuksesi kannattavuuden arviointiin ja etsimme parhaiten soveltuvan ratkaisun sinun maatilallesi.