• 28.10.2021
  Miten monistaa hiililaskenta tarkkuus säilyttäen?
 • 28.10.2021
  Ympäristövastuullisuudessa laskettu tieto antaa työkalut tavoitteiden asettamiseen
 • 18.06.2021
  Hiilijalanjäljen selvittäminen tuo työkaluja niin toiminnan kehittämiseen kuin vastuullisuusviestintään
 • 21.05.2021
  Aurinkosähköinvestoinnin yksikkökustannushinta muuttuu
 • 20.05.2021
  Kohti kesää -kampanja!
 • 18.05.2021
  Maatilan Voitto - Yhdistää tuotannon ja talouden jakaen tilan tuotot ja kulut tilan toimintoihin ja tuotteisiin
 • 23.04.2021
  Toimitusjohtajamme jatkaa Suomen Biokierto ja Biokaasu ry:n puheenjohtajana
 • 24.02.2021
  Aurinkoa maatilalle - Onko nyt hyvä hetki investoida aurinkoenergiaan?
 • 25.11.2020
  Ruoka, kasvihuonekaasupäästöt ja ravintoaineiden saanti
 • 18.09.2020
  EnvitecTiimi vahvistui uusilla osaajilla
 • 17.04.2020
  Kohti kesää -kampanjalla etua EnvitecAurinko-palveluistamme
 • 17.04.2020
  Aurinkosähkö tehokkaammin hyötykäyttöön maatiloilla
 • 13.11.2019
  Envitecpolis toteuttaa Arlan Climat Check -ilmastokartoitukset Suomessa
 • 13.11.2019
  Ruoan ympärillä käydyssä keskustelussa on unohdettu yksi keskeinen asia – miksi me syömme
 • 17.10.2019
  Envitecpolis toteutti hiililaskennan Atrian nautatilalle
 • 01.10.2019
  Envitecpolis asiantuntijajäseneksi kansallista biokaasuohjelmaa valmistelevaan työryhmään
 • 18.06.2019
  Hiililaskenta tuli elintarvikekenttään ryminällä
 • 05.06.2019
  Toimitusjohtajastamme Suomen Biokierto ja Biokaasu ry:n hallituksen puheenjohtaja
 • 18.04.2019
  Envitecpolis yhteistyöhön MELAn kanssa
 • 05.04.2019
  Maatilan hiililaskenta työkaluksi hiilipäästöjen vähentämiseen
 • 24.03.2019
  Maatilan Voitolla Kautian tilalle uusia työkaluja tilan kehittämiseen
 • 18.02.2019
  Envitecpolis ja MTK yhteistyöhön
 • 22.01.2019
  Maatilan Voitto saa tiimiinsä maatalouden ja maatalousekonomian osaamista
 • 10.01.2019
  F.K. Trube Oy:lle materiaalikatselmuksemme oli koko talon juttu
 • 20.12.2018
  Hallituksen kärkihanke HELMET – Hevosenlanta menestystarinoiksi jalostui Envitecpolis Oy:n palveluiksi
 • 19.12.2018
  EnvitecBoost® Materiaalikatselmus laski Jussi -linjan hävikille hintalapun
 • 10.12.2018
  EnvitecKuokka #10 luovutettiin Sonkajärven kunnalle
 • 07.12.2018
  Joko ratkaisut hevosenlannan hyödyntämiseen on löydetty?
 • 26.10.2018
  Maatilan biokaasulaitoksen avajaiset Vimpelissä 1.11.
 • 10.10.2018
  Maatilan Voitto vastaa asiakkaiden tarpeisiin entistä paremmin
 • 19.09.2018
  EnvitecKuokka #3 kuuluu itseoikeutetusti Markku Sinkkoselle
 • 13.08.2018
  Itikan tila päätti siirtyä luomutuotantoon - varmuuden päätökselle antoi Maatilan Voitto
 • 09.08.2018
  EnvitecKuokka #9 rahoittajan yhteyshenkilöllemme
 • 01.08.2018
  10 vuotias Envitecpolis tarjoaa 10 asiakkaalle 10 % alennusta
 • 29.06.2018
  EnvitecHELMET Blogi - Energiaomavaraisuus ja kustannustehokkaat lantahuoltoratkaisut kiinnostavat tallinpitäjiä
 • 20.06.2018
  Biokaasumyyntiin vahvistusta tuo harjoittelun kautta työntekijäksemme siirtynyt Elena Suomela
 • 04.06.2018
  Envitecpolis mukana Kiertääkö hyvä kauttasi -kampanjassa
 • 28.05.2018
  EnvitecKuokka #8 Maa- ja metsätalousministeriölle
 • 28.05.2018
  EnvitecKuokka #7 annettiin Huutolan Tilan isännälle Markus Moilaselle
 • 28.03.2018
  EnvitecKuokka #6 E-Farmin isälle ja isännälle Antti Sarvelalle
 • 14.03.2018
  Envitecpolis ajaa kaasuautoilla
 • 15.02.2018
  EnvitecTuotto Blogi - ”Maatilan Voitto löytää maatilan kannattavuuden mustat aukot”
 • 14.02.2018
  Biokaasu kiinnostaa kuntia yhä enemmän
 • 26.01.2018
  EnvitecKuokka #5 Pekka Hynniselle
 • 19.12.2017
  EnvitecKuokka #4 Marko Kiemalle
 • 15.12.2017
  Envitecpolis ottaa käyttöön kaasuautot
 • 15.12.2017
  Toteuttamallamme materiaalikatselmuksella apua hävikin vähentämiseen Elonen Leipomo Oy:lle
 • 23.11.2017
  Lisää biokaasuosaamista taloon tuonut Joona Piirala: Maatilojen yhteistyöllä biokaasulaitoksen ravinteet tehokkaasti käyttöön
 • 08.11.2017
  Maatilan Voitto tulee tarpeeseen
 • 17.10.2017
  EnvitecKuokka #2 Kari Pehkoselle
 • 11.10.2017
  Biokaasulaitosinvestoinnin eteenpäin vieminen yhä helpommaksi Asiakkaalle
 • 11.09.2017
  "Materiaalikatselmus on tulevaisuuden valtavirtaa"
 • 07.09.2017
  Toimitusjohtajamme Mika: En suostunut antamaan periksi
 • 29.08.2017
  EnvitecHelmet Blogi - Rennolla otteella vakavan haasteen kimppuun
 • 27.08.2017
  Reijo Keräselle kunniapalkinto EnvitecKuokka ja Suomi100-kuusen istutus juhlavuotemme avauksessa
 • 21.08.2017
  Envitecpolis jakaa hyvää Superjymyn kanssa
 • 03.07.2017
  Uusi osaajamme Sanna Tarkiainen: Envitecpoliksella kysyntä ja tarjonta kohtaavat
 • 20.06.2017
  EnvitecBoost Blogi - Materiaalikatselmus työkaluna materiaalitehokkuuteen
 • 15.05.2017
  Materiaalikatselmus ilman riskiä - Elintarvikepäivän kampanja!
 • 05.05.2017
  Envitecpolis ja SuperJymy – samalla sykkeellä tavoitteita kohti
 • 05.04.2017
  Maanosaaja Blogi - Voiko maatilalla laskea kustannuksia?
 • 24.03.2017
  HELMET radiojuttusarja alkaa 24.3. klo 14.15. Muista kuunnella!
 • 24.02.2017
  Uusi projektineuvojamme Jasmin Lehtinen: Hallituksen kärkihanke HELMET - ratkaisuja tallien lantahuoltoon
 • 13.02.2017
  EnvitecBoost Blogi - Materiaalikatselmuksella säästöjä ja kilpailukykyä
 • 07.02.2017
  Oy Soya Ab:n materiaalikatselmuksella taloudelliset hyödyt noin 5 % liikevaihdosta / vuosi
 • 31.01.2017
  Uusi asiantuntijamme Kati Oikarinen: Materiaalikatselmus avasi uuden maailman
 • 28.01.2017
  Materiaalikatselmuksella löytyy piileviä kuluja
 • 27.01.2017
  Biokaasulaitoksen investointitukeen positiivinen muutos
 • 26.01.2017
  EnergiaRäätäli Blogi - Biokaasuinvestoinnit imussa
 • 22.12.2016
  HELMET Pirtti -tilaisuus Jyväskylässä 24.1.2017
 • 22.12.2016
  HELMET Lähtötietokartoitus onnistui mainiosti
 • 18.11.2016
  Envitecpolis mukana suunnittelemassa biokaasulaitosta Palopuron symbioosissa
 • 25.10.2016
  Uusi digiasiantuntijamme Mari Niskanen: Digitehokas yritys luo uutta ja vähentää joutavaa
 • 05.10.2016
  Hallituksen kärkihanke HELMET lähti vauhdikkaasti liikkeelle
 • 28.09.2016
  E-farmille® kansainvälistä huomiota
 • 15.09.2016
  Leijona Catering Oy hyvin tyytyväinen toteuttamaamme materiaalikatselmukseen: ”Tulokset ylittivät odotuksemme”
 • 13.09.2016
  Toteuttamassamme Oy Soya Ab:n materiaalikatselmuksessa myös biokaasutarkastelu
 • 31.08.2016
  Yhdessä parempia – SuperJymyn kanssa viemme JymyHyvää kainuulaisvauvoille
 • 19.08.2016
  Envitecpolis Oy toteuttamaan Sipilän hallituksen kärkihanketta
 • 16.08.2016
  Osaamisemme vahvistuu kahdella henkilöllä
 • Maatilan Voitto – Yhdistää tuotannon ja talouden jakaen tilan tuotot ja kulut tilan toimintoihin ja tuotteisiin

  18.05.2021

  Toni Leinonen                             Matias Muhonen

  EnvitecTuotto Blogi

  Maatilan Voitto laskentapalvelumme lanseerattiin vuoden 2017 lokakuussa. Sen jälkeen paljon on ehtinyt tapahtua, mutta edelleen laskennan ydin on sama. Kyseessä on teollisuuden tuotantotalouslaskennasta maatalouteen muotoiltu kokonaisuus, joka siis lähtökohtansa mukaisesti yhdistää tuotannon ja talouden jakaen tilan tuotot ja kulut tilan toimintoihin ja tuotteisiin. Näin päästään tarkastelemaan mitkä tekijät parantavat ja mitkä heikentävät tilan kannattavuutta. Nyt, yli 100 toteutetun laskennan ja tyytyväisen asiakkaan jälkeen on hyvä hetki pysähtyä kuuntelemaan taloustiimimme ajatuksia siitä, mitä Maatilan Voitto on nyt ja mitä se asiakkaillemme pystyy tarjoamaan.

  Maatilan Voitto on sukellus tilan toimintaan ja talouteen 

  Maatilan Voiton laskennassa tarkastellaan maatilan tuotannon ja toiminnan kannattavuutta kokonaisuutena. Laskennan avulla saadaan selville maatilan nettotulos ja se kättelee hyvin tuloslaskennan tuloksen kanssa. Maatilan tuloslaskelma ja tase ovat laskennallisesti määritellyt tiettyihin raameihin. Maatilan Voiton laskennassa maatilan eri tuotannonhaaroja voidaan tarkastella vapaammin erikseen. Yhteenlaskettaessa näistä eri tuotannonhaarojen nettotuloksista muodostuu kuitenkin aina koko maatilan nettotulos. Kun tuotannonhaaroja pystytään tarkastelemaan erikseen, voimme löytää niistä yhdessä viljelijän kanssa mahdolliset kehityksen kohteet. Esimerkiksi maitotilalla maidontuotanto itsessään voi olla kannattavaa, mutta peltopuolelta voi löytyä haasteita kannattavuuden näkökulmasta, minkä vuoksi koko maatilan nettotulos voi painua tyydyttäväksi tai jopa huonoksi.

  Mitä Maatilan Voiton laskenta käytännössä on? 

  Maatilan Voiton laskennassa lähdemme liikkeelle maatilan nykytilanteen selvittämisestä. Yhteisen, todellisen tilannekuvan muodostaminen viljelijän kanssa on ensiarvoisen tärkeää ja nykytilannetta voidaankin kuvailla kivijalkana, joka toimii pohjana tulevaisuuden arvioinnille sekä simulaatiolaskennalle. Tulevaisuuden arviointia ja simulaatiolaskentaa tehdessämme johdammekin laskennassa käytettävät luvut mahdollisimman pitkälti nykytilanteen luvuista, jolloin saadaan tarkka ja todenmukainen näkemys kannattavuuden muuttumisesta tilan toiminnan muutosten jälkeen.

  Nykytilanteen tilannekuvan avaaminen Maatilan Voiton laskennan avulla antaa viljelijälle erinomaisen pohjan suunnitella maatilan tuotantoa sekä lyhyemmällä, että pidemmällä aikavälillä. Kun puramme koko maatilan tuloksen tuotannonhaaroittain osiin, pääsemme tarkastelemaan kaikkia tuotantohaaroja erikseen. Näin toimimalla pääsemme käsiksi yksikkökustannuksiin, kuten ostorehun kustannukseen eläinyksikköä kohti. Näitä auki laskettuja yksikkökustannuksia voidaan myös hyödyntää simulointilaskennassa esimerkiksi skaalaamalla tuotantoa suuremmaksi, kun suunnitelmissa siintää tuotannon laajentaminen. Simuloinnissa on keskeistä huomioida, että tietyt kustannukset pysyvät suunnilleen samansuuruisina eläinyksikköä kohden, riippumatta maatilan kokoluokasta, ja toisissa skaalaedut voivat olla mahdollisia. Simulointilaskennan avulla nähdään, miten nettotulos muuttuu ja miten kassa kehittyy mahdollisen investoinnin toteutuessa. Mikä onkaan investoinnin kannattavuus ja mihin se tulevaisuudessa kehittyy? Nämä ovat oleellisia kysymyksiä, joihin viljelijän täytyy löytää vastaukset ennen investointipäätöstä, uutta investointia suunnitellessaan.

  Maatilan kehittämistä voidaan siis tutkia ja laskea monestakin eri näkökulmasta. Maatilan Voiton laskenta perustuu siihen, miten maatilan todellinen tuotanto rakennetaan alusta loppuun. Erilaisilla muutoslaskelmilla voidaan päästä hyvinkin tarkasti käsiksi maatilan talouden kehitykseen, josta hyvänä esimerkkinä voidaan pitää säilörehun korjuuta. Selvittämällä Maatilan Voiton avulla tilan nykyhetken tilanne, voidaan jatkolaskelma toteuttaa rakentamalla viljelijän suunnittelema uusi korjuuketju, johon siirtymistä hän on pohtinut. Nykytilan laskentaan päivitetään konekalusto sekä muuttuneet työvaiheet ja -ajat, jolloin päästään vertailemaan muutoksen kannattavuutta sekä tarkastelemaan sen vaikutuksia tilan toimintaan.

  Tunnuslukujen kautta syvempää tietoa tilan kannattavuudesta 

  Laskennan tuloksista raportoitavat tunnusluvut ovat jalostuneet asiakkaidemme tarpeiden mukaan. Tulosten avulla päästään arvioimaan mm. optimaalista tuotantotehokkuutta. Esimerkiksi rehuntuotannossa tarkastelemme kustannuksia hehtaarilta verrattuna tuotettua satokiloa kohti ja maidontuotannossa ostorehun hintaa maitolitraa kohti verrattuna maitotuotokseen. Maidontuotannossa ostorehujen kustannus eläinyksikköä kohti on keskeinen tunnusluku, sillä se kertoo maatilan resurssitehokkuudesta. Jos ostorehukustannus on korkea, mutta lehmät lypsävät keskimääräistä enemmän maitoa, ei korkea kustannus olekaan välttämättä niin suuri haaste.  Maatilan Voiton laskennalla voimme siis tarkastella maidon optimaalista tuotostasoa.

  Toinen tärkeä tunnusluku on kotoisten rehujen kustannus per eläinyksikkö. Tämä tunnusluku kertoo siitä, kuinka tehokasta ja toimivaa oman säilörehun sekä viljojen tuottaminen on. Säilörehun tuotantokustannusta voidaan tarkastella myös tunnusluvulla euroa / kuiva-aine kg. Tässä on kuitenkin muistettava, että tämä keskiarvoluku voi myös johtaa harhaan. Tavoitellessa alhaista kuiva-ainekilon tuotantokustannusta korkean satotason avulla, voi kokonaiskustannus nousta, jolloin kotoisten rehujen tuotantokustannukset eläinyksikköä kohti ovatkin korkeammat. On siis löydettävä oikea suhde sopivan peltomäärän / satotason / ostopanosten suhteen. Maatilan Voiton avulla voidaan tehdä erilaisia tätä tuotannon optimointitarkasteluja, jossa muutoksen heijasteet huomioidaan laajasti koko tilan talouteen ja toimintoihin ja näin ehkäistään osaoptimointia.

  Tuottojen lähteet tiedetään yleensä hyvin, mutta entäpä kulujen jakautuminen? 

  Maatilan tuottojen jakautuminen tilan toimintaan ei ole yleensä lainkaan vaikeaa laskea auki, vaan viljelijällä on hyvin selkeä käsitys mistä tilan tuotot tulevat. Monet kustannuserät ovatkin sitten hieman vaikeammin laskettavissa; miten esimerkiksi jaetaan traktoreiden, polttoaineen tai rakennusten kustannukset niin että ne olisivat mahdollisimman totuudenmukaiset? Maatilan Voitossa jakoperusteena on tuotantopanos eli esimerkiksi koneiden kohdalla työtuntien jakautuminen tilan eri toimintoihin.

  Maatilan Voiton laskennassa maatilan koko tuotanto rakennetaan alusta loppuun maatilan todellisilla kirjanpidon tiedoilla ja viljelijää haastatellen saaduilla työaikatiedoilla. Laskennan avulla pystymme esimerkiksi erottelemaan traktorin kiinteiden kulujen jakautumisen pienempiin osiin; kuinka suuri osuus kiinteistä kustannuksista jakaantuu säilörehulle, maidontuotannolle tai vaikka urakointiin? Kiinteiden kulujen jakautuminen lasketaan toteutuneiden työtuntien mukaan ja niiden mukana tulevat myös esimerkiksi polttoainekustannukset sekä korjauskustannukset.

  Tuotot ja kulut puretaan tuotantoon, mutta summa säilyy samana 

  Asiantuntijamme Matias Muhonen tekee parhaillaan opinnäytetyötä Maatilan Voiton kannattavuuslaskennasta. Opinnäytetyöstä saadut havainnot vahvistavat sen, että Maatilan Voiton tuloslaskenta on hyvin lähellä tilinpäätöksen laskennallista tulosta. Myös Maatilan Voiton laskennassa huomioidaan maatilan kaikki kustannukset sekä tehdään kaikki tarvittavat siirrot ja oikaisut, jolloin maatilan talousluvut saadaan vastaamaan maatilan tuotantoa. Maatilan Voiton laskenta on ketju, jossa kaikki kustannukset ja tuotot ovat alussa 100 %, ne puretaan tuotantoon ja lopuksi summataan edelleen yhteen koko maatilan tulokseksi luvun ollessa edelleen sama 100 %. Näin toimimalla tuotantokustannukset saadaan niin rehuille, maidolle kuin lihalle ja ne kättelevät maatilan tuloksen kanssa.

  Usein, esimerkiksi säilörehun, tuotantokustannuslaskelmia tehdään täysin erillisenä laskelmana ja laskennassa ei huomioida koko maatilan taloutta. Näin laskettaessa saadaan kaikkien eri kasvilajien, eläinten tai muun toiminnan, kuten urakoinnin, tuotantokustannuslaskelmat, joiden yhteenlaskettu summa ei olekaan 100 % tilan kokonaistuloksesta, vaan esimerkiksi 90 %, jos osa yleiskuluista on jäänyt huomioimatta tai 110 % jos kuluja on huomioitu päällekkäisesti.

  Jokaiselle laskennalle on paikkansa, tärkein valintakriteeri on viljelijän tarve 

  Erilaisia laskentamalleja kategorisoidaan turhan usein kriittisesti. Onko tarve kustannuslaskelmalle, maksuvalmiuslaskelmalle, tarvitaanko rahoitusta vai kannattavuuden selvittämistä? Tässä arvioinnissa näkökulman tulisi olla aina viljelijän aito tarve – ei pelkästään rahoittajan tai viranomaisten näkökulma. Viljelijän suunnitellessa isoa investointia, on kokonaisuuden kannalta pieni panostus tarkastella investoinnin kannattavuutta useista eri näkökulmista.

  Maatilan Voiton laskennalla viljelijä pystyy selvittämään investoinnin kannattavuuden perustuen maatilan omiin todellisiin tunnuslukuihin. Maatilan Voiton tuloksista voidaan myös johtaa samaisilla maatilan luvuilla investoinnin maksuvalmiuslaskenta. Laskennassa voidaan verrata investoinnin toteuttamista myös siihen, että sitä ei toteuteta. Löytyykö investoinnille kannattavuutta ja paraneeko se riittävästi? Miltä todellinen maksuvalmius näyttää, kestääkö tilan kassa lainanlyhennyksen? Millainen lyhennyserä on mahdollinen? Tämän pohjalta viljelijä pääsee tekemään aidon arvion ja päätöksen siitä, kannattaako investointia lähteä toteuttamaan.

  Kun viljelijä lähtee viemään investointia eteenpäin, tehdään maksuvalmiuslaskelma hakuohjeiden mukaisilla hinnoilla. Tällöin eri hakijoiden investoinnit saadaan rahoittajan näkökulmasta samalle viivalle. Näin investointi tulee myös laskettua läpi eri näkökulmista. Pelkästään rahoitusta varten, ohjeiden mukaisilla hinnoilla tehty maksuvalmiuslaskelma toimii kuitenkaan harvoin parhaana mahdollisena budjetointina tulevaisuuteen. Kun pohjalla ovat Maatilan Voiton, tilan todelliseen toimintaan ja tuotantoon perustuvat, laskelmat, on viljelijällä hyvä ja todenmukainen selkänoja tulevaisuuden budjetointiin.

  Tekstin takana ovat taloustiimimme johtava asiantuntija Toni Leinonen ja asiantuntija Matias Muhonen. He tekevät päivittäin työtä Maatilan Voiton laskennan parissa ja Toni Leinonen on vastannut Maatilan Voiton laskentamallin kehittämisestä.