• 28.10.2021
    Miten monistaa hiililaskenta tarkkuus säilyttäen?
  • 28.10.2021
    Ympäristövastuullisuudessa laskettu tieto antaa työkalut tavoitteiden asettamiseen
  • 18.06.2021
    Hiilijalanjäljen selvittäminen tuo työkaluja niin toiminnan kehittämiseen kuin vastuullisuusviestintään
  • 21.05.2021
    Aurinkosähköinvestoinnin yksikkökustannushinta muuttuu
  • 20.05.2021
    Kohti kesää -kampanja!
  • 18.05.2021
    Maatilan Voitto - Yhdistää tuotannon ja talouden jakaen tilan tuotot ja kulut tilan toimintoihin ja tuotteisiin
  • 23.04.2021
    Toimitusjohtajamme jatkaa Suomen Biokierto ja Biokaasu ry:n puheenjohtajana
  • 24.02.2021
    Aurinkoa maatilalle - Onko nyt hyvä hetki investoida aurinkoenergiaan?
  • 25.11.2020
    Ruoka, kasvihuonekaasupäästöt ja ravintoaineiden saanti
  • 18.09.2020
    EnvitecTiimi vahvistui uusilla osaajilla
  • 17.04.2020
    Kohti kesää -kampanjalla etua EnvitecAurinko-palveluistamme
  • 17.04.2020
    Aurinkosähkö tehokkaammin hyötykäyttöön maatiloilla
  • 13.11.2019
    Envitecpolis toteuttaa Arlan Climat Check -ilmastokartoitukset Suomessa
  • 13.11.2019
    Ruoan ympärillä käydyssä keskustelussa on unohdettu yksi keskeinen asia – miksi me syömme
  • 17.10.2019
    Envitecpolis toteutti hiililaskennan Atrian nautatilalle
  • 01.10.2019
    Envitecpolis asiantuntijajäseneksi kansallista biokaasuohjelmaa valmistelevaan työryhmään
  • 18.06.2019
    Hiililaskenta tuli elintarvikekenttään ryminällä
  • 05.06.2019
    Toimitusjohtajastamme Suomen Biokierto ja Biokaasu ry:n hallituksen puheenjohtaja
  • 18.04.2019
    Envitecpolis yhteistyöhön MELAn kanssa
  • 05.04.2019
    Maatilan hiililaskenta työkaluksi hiilipäästöjen vähentämiseen
  • 24.03.2019
    Maatilan Voitolla Kautian tilalle uusia työkaluja tilan kehittämiseen
  • 18.02.2019
    Envitecpolis ja MTK yhteistyöhön
  • 22.01.2019
    Maatilan Voitto saa tiimiinsä maatalouden ja maatalousekonomian osaamista
  • 10.01.2019
    F.K. Trube Oy:lle materiaalikatselmuksemme oli koko talon juttu
  • 20.12.2018
    Hallituksen kärkihanke HELMET – Hevosenlanta menestystarinoiksi jalostui Envitecpolis Oy:n palveluiksi
  • 19.12.2018
    EnvitecBoost® Materiaalikatselmus laski Jussi -linjan hävikille hintalapun
  • 10.12.2018
    EnvitecKuokka #10 luovutettiin Sonkajärven kunnalle
  • 07.12.2018
    Joko ratkaisut hevosenlannan hyödyntämiseen on löydetty?
  • 26.10.2018
    Maatilan biokaasulaitoksen avajaiset Vimpelissä 1.11.
  • 10.10.2018
    Maatilan Voitto vastaa asiakkaiden tarpeisiin entistä paremmin
  • 19.09.2018
    EnvitecKuokka #3 kuuluu itseoikeutetusti Markku Sinkkoselle
  • 13.08.2018
    Itikan tila päätti siirtyä luomutuotantoon - varmuuden päätökselle antoi Maatilan Voitto
  • 09.08.2018
    EnvitecKuokka #9 rahoittajan yhteyshenkilöllemme
  • 01.08.2018
    10 vuotias Envitecpolis tarjoaa 10 asiakkaalle 10 % alennusta
  • 29.06.2018
    EnvitecHELMET Blogi - Energiaomavaraisuus ja kustannustehokkaat lantahuoltoratkaisut kiinnostavat tallinpitäjiä
  • 20.06.2018
    Biokaasumyyntiin vahvistusta tuo harjoittelun kautta työntekijäksemme siirtynyt Elena Suomela
  • 04.06.2018
    Envitecpolis mukana Kiertääkö hyvä kauttasi -kampanjassa
  • 28.05.2018
    EnvitecKuokka #8 Maa- ja metsätalousministeriölle
  • 28.05.2018
    EnvitecKuokka #7 annettiin Huutolan Tilan isännälle Markus Moilaselle
  • 28.03.2018
    EnvitecKuokka #6 E-Farmin isälle ja isännälle Antti Sarvelalle
  • 14.03.2018
    Envitecpolis ajaa kaasuautoilla
  • 15.02.2018
    EnvitecTuotto Blogi - ”Maatilan Voitto löytää maatilan kannattavuuden mustat aukot”
  • 14.02.2018
    Biokaasu kiinnostaa kuntia yhä enemmän
  • 26.01.2018
    EnvitecKuokka #5 Pekka Hynniselle
  • 19.12.2017
    EnvitecKuokka #4 Marko Kiemalle
  • 15.12.2017
    Envitecpolis ottaa käyttöön kaasuautot
  • 15.12.2017
    Toteuttamallamme materiaalikatselmuksella apua hävikin vähentämiseen Elonen Leipomo Oy:lle
  • 23.11.2017
    Lisää biokaasuosaamista taloon tuonut Joona Piirala: Maatilojen yhteistyöllä biokaasulaitoksen ravinteet tehokkaasti käyttöön
  • 08.11.2017
    Maatilan Voitto tulee tarpeeseen
  • 17.10.2017
    EnvitecKuokka #2 Kari Pehkoselle
  • 11.10.2017
    Biokaasulaitosinvestoinnin eteenpäin vieminen yhä helpommaksi Asiakkaalle
  • 11.09.2017
    "Materiaalikatselmus on tulevaisuuden valtavirtaa"
  • 07.09.2017
    Toimitusjohtajamme Mika: En suostunut antamaan periksi
  • 29.08.2017
    EnvitecHelmet Blogi - Rennolla otteella vakavan haasteen kimppuun
  • 27.08.2017
    Reijo Keräselle kunniapalkinto EnvitecKuokka ja Suomi100-kuusen istutus juhlavuotemme avauksessa
  • 21.08.2017
    Envitecpolis jakaa hyvää Superjymyn kanssa
  • 03.07.2017
    Uusi osaajamme Sanna Tarkiainen: Envitecpoliksella kysyntä ja tarjonta kohtaavat
  • 20.06.2017
    EnvitecBoost Blogi - Materiaalikatselmus työkaluna materiaalitehokkuuteen
  • 15.05.2017
    Materiaalikatselmus ilman riskiä - Elintarvikepäivän kampanja!
  • 05.05.2017
    Envitecpolis ja SuperJymy – samalla sykkeellä tavoitteita kohti
  • 05.04.2017
    Maanosaaja Blogi - Voiko maatilalla laskea kustannuksia?
  • 24.03.2017
    HELMET radiojuttusarja alkaa 24.3. klo 14.15. Muista kuunnella!
  • 24.02.2017
    Uusi projektineuvojamme Jasmin Lehtinen: Hallituksen kärkihanke HELMET - ratkaisuja tallien lantahuoltoon
  • 13.02.2017
    EnvitecBoost Blogi - Materiaalikatselmuksella säästöjä ja kilpailukykyä
  • 07.02.2017
    Oy Soya Ab:n materiaalikatselmuksella taloudelliset hyödyt noin 5 % liikevaihdosta / vuosi
  • 31.01.2017
    Uusi asiantuntijamme Kati Oikarinen: Materiaalikatselmus avasi uuden maailman
  • 28.01.2017
    Materiaalikatselmuksella löytyy piileviä kuluja
  • 27.01.2017
    Biokaasulaitoksen investointitukeen positiivinen muutos
  • 26.01.2017
    EnergiaRäätäli Blogi - Biokaasuinvestoinnit imussa
  • 22.12.2016
    HELMET Pirtti -tilaisuus Jyväskylässä 24.1.2017
  • 22.12.2016
    HELMET Lähtötietokartoitus onnistui mainiosti
  • 18.11.2016
    Envitecpolis mukana suunnittelemassa biokaasulaitosta Palopuron symbioosissa
  • 25.10.2016
    Uusi digiasiantuntijamme Mari Niskanen: Digitehokas yritys luo uutta ja vähentää joutavaa
  • 05.10.2016
    Hallituksen kärkihanke HELMET lähti vauhdikkaasti liikkeelle
  • 28.09.2016
    E-farmille® kansainvälistä huomiota
  • 15.09.2016
    Leijona Catering Oy hyvin tyytyväinen toteuttamaamme materiaalikatselmukseen: ”Tulokset ylittivät odotuksemme”
  • 13.09.2016
    Toteuttamassamme Oy Soya Ab:n materiaalikatselmuksessa myös biokaasutarkastelu
  • 31.08.2016
    Yhdessä parempia – SuperJymyn kanssa viemme JymyHyvää kainuulaisvauvoille
  • 19.08.2016
    Envitecpolis Oy toteuttamaan Sipilän hallituksen kärkihanketta
  • 16.08.2016
    Osaamisemme vahvistuu kahdella henkilöllä
  • Ympäristövastuullisuudessa laskettu tieto antaa työkalut tavoitteiden asettamiseen

    28.10.2021

    Ympäristövastuullisuus on osa elintarvikealan yritysten arkea. Paineita ympäristöviestintään tulee useasta suunnasta. Kuluttajien lisäksi tarvetta omien ympäristövaikutusten selvittämiseen ja tavoitteiden asettamiseen tulee niin kaupan, rahoittajien kuin mediankin suunnalta.

    Monet yritykset ovat jo asettaneet tavoitteet kasvihuonekaasupäästöjen tai muiden ympäristövaikutusten pienentämiseksi. Enää pelkkä oma tavoiteasetanta ei kuitenkaan riitä, vaan yhä vahvemmin esiin nousee tavoitteiden realistisuus. Puhutaan tieteeseen pohjautuvasta tavoiteasetannasta, Science Based Targets (SBT).

    – Kun tavoitteiden asettamisen lähtökohtana on tiede, tarvitaan tieto nykytilanteesta. Sen pohjalta pystytään laskemaan eri ratkaisujen vaikutuksia ja siten asettamaan tavoitteet, jotka voidaan saavuttaa ja niille voidaan osoittaa tieteellinen pohja, asiaa avaa ympäristölaskennan johtava asiantuntija Senja Arffman.

    Tuotteen ympäristövaikutukset muodostuvat raaka-aineiden ja jalostuksen vaikutuksista

    Oman toiminnan nykytilanteen selvittämisessä elintarvikeyrityksien kohdalla voidaan nähdä kaksi kokonaisuutta; raaka-aineiden eli alkutuotannon ympäristövaikutukset ja jalostuksen ympäristövaikutukset. – Alkutuotantoon ympäristövaikutusten selvittämiseen vaikuttaa tietenkin se, onko yrityksellä sopimustuotantoa eli omat tuottajat, kuten vaikkapa meijereillä. Tällöin pystytään selvittämään juuri kyseisen yrityksen raaka-aineiden ympäristövaikutukset, Senja Arffman avaa.

    Mikäli omaa sopimustuotantoa ei ole, ei se ole este ympäristötarkastelujen toteuttamiselle, vaan silloin raaka-aineiden kasvihuonekaasupäästöjen tai muiden ympäristövaikutusten arviointiin käytetään keskiarvotietoa hyödyntäen datatietopankkeja.

    Valmistuksen päästöjen lähtökohtana tuotannon mallinnus

    Jalostuksen eli tuotteiden valmistuksen ympäristöpäästöjen tarkastelussa lähtökohta on tuotannon materiaali- ja energiavirrat. Niiden perusteella mallinnetaan tuotannon materiaali- ja energiatase, joita hyödyntäen saadaan mallinnettua ja laskettua tuotannon kasvihuonekaasupäästöt tai muut ympäristövaikutukset halutuille tuotteille.

    – Asia kuulostaa monimutkaiselta, mutta käytännössä se on asiakkaillemme vallan mutkatonta. Pyydämme heiltä tiedot tuotannon käyttämistä raaka-aineista, pakkausmateriaaleista, energiapanoksista, sivu- ja jätevirroista sekä tuotantoon muuten liittyvistä materiaaleista, kuten pesuaineista. Näiden tietojen avulla me saamme mallinnettua lopputuloksen, kertoo mallinnuksista vastaava johtava asiantuntija Matti Arffman.

    – Jos kaikkea tarvittavaa tietoa ei löydy yrityksen järjestelmistä suoraan, se ei ole este tarkastelun toteutukselle. Olemme pitkän mallinnuskokemuksemme aikana saaneet työkalupakkiimme ison kasan hyviä keinoja löytää yhdessä asiakkaamme kanssa parhaat ratkaisut tietojen arviointiin, Matti jatkaa.

    Jokaisella yrityksellä on omat parhaat mahdolliset keinot vaikuttaa

    Ei näitä asioita kannata jäädä yksin pohtimaan. Oli oman yrityksen tilanne mikä tahansa, pohdinnassa ovat ensimmäiset askelet nykytilanteen selvittämiseksi tai tavoitteet on jo asetettu, mutta pohditaan keinoja niiden saavuttamiseksi tai mitä tahansa siltä väliltä, on järkevää ottaa kaveriksi joku, joka juoksuttaa asiaa eteenpäin ja yrityksessä saadaan keskittyä omaan ydintoimintaan, Matti Arffman jatkaa.

    Tutustu ympäristölaskennan palveluihin elintarvikeyrityksille