top of page
Writer's picturePiia Kattelus-Kilpeläinen

Biokaasulla voi saada aikaan merkittäviä säästöjä – maatalouden tukihakuaika umpeutuu elokuussa



Biokaasu myös hymyilyttää. Johtava asiantuntija Toni Taavitsainen Ilpo Wennströmin seurassa.

Envitecpoliksen biokaasuosaaminen palvelee niin investointia vasta suunnittelevia kuin biokaasulaitosta jo pyörittäviä. Ajankohtaisia asioita ovat maatalous- ja yritysinvestointien tukihaku sekä kestävyyslain viime vuodenvaihteen muutokset. Johtavan asiantuntijamme Toni Taavitsaisen mukaan biokaasussa on Suomessa paljon potentiaalia.


Energian hintaheilahtelut ja kustannustason yleinen nousu ovat vaikuttaneet toden teolla myös maatilojen toimintaan. Energiaomavaraisuutta ja ennakoitavuutta tarjoava biokaasu kiinnostaa yhä useampia maatalousyrittäjiä. Tällä hetkellä Suomessa on nelisenkymmentä isomman mittaluokan yhteiskäsittelylaitosta ja saman verran maatilakohtaisia biokaasulaitoksia.


– Biokaasulaitosten määrä kasvaa jatkuvasti ja maatilakohtaisiltakin laitoksilta on ehditty saamaan kokemusta jo varsin pitkältä aikaväliltä. Karttuneet tiedot helpottavat esimerkiksi energialaskujen ja ostolannoitteiden tarpeen ennakointia entisestään, kertoo Envitecpoliksen johtava asiantuntija Toni Taavitsainen.


Ajankohtainen biokaasu


Elokuun 15. päivä koittaa jälleen maatilainvestointien ja yritysinvestointien tukihakujen määräaika. Tukea on mahdollista saada niin biokaasulaitoksiin, joiden tuottama energia hyödynnetään maatilalla kuin laitoksiin, jotka tuottavat energiaa valtaosaltaan käytettäväksi muualla kuin maataloudessa.


Toinen ajankohtainen asia koskee jo toiminnassa olevien biokaasulaitosten omistajia. Vuoden 2024 alussa voimaan astui kestävyyslain muutos, jonka myötä lämpö siirtyi valmisteveron piiriin ja myös sähkön verotuskäytänteet muuttuivat. Käytännössä se tarkoittaa, että mikäli mielii alempaan veroluokkaan, biokaasun kestävyys on osoitettava kaikilla maatiloilla, joiden vuotuinen kaasuntuotanto ylittää gigawattitunnin.


– Kestävyys on tänä päivänä osa biokaasulaitoksen toimintaa sen koosta riippumatta, mutta koko ja toiminnan luonne määrittävät, millaisia velvoitteita kestävyyteen liittyy. Verotusmuutoksen huomioiminen kannattaa, sillä isommassa veroluokassa vero on 20-kertainen pienempään verrattuna, Taavitsainen vinkkaa.


– Olemme tehneet soittokierrosta tiloille, jotta tarkistaisivat vuotuisen kaasuntuotantonsa. Tarpeenmukaiseen kestävyysjärjestelmään olisi hyvä siirtyä mahdollisimman ajoissa, jotta ei joudu maksamaan turhaan korkeampaa veroa ja toisaalta välttää myös jälkiverot. Kestävyysjärjestelmään voi hakeutua takautuvasti vuoden 2025 loppuun mennessä ja mahdolliset ylimääräiset verot maksetaan aikanaan palautuksena takaisin, muistuttaa Taavitsainen.


Envitecpolis auttaa kaikissa biokaasuun liittyvissä asioissa.


Monialaista asiantuntemusta


Biokaasusta on tarjolla paljon tietoa, mutta lupamenettelyjen, tukimekanismien ja vuosiraportoinnin haltuunotto voi tuntua asiasta kiinnostuneestakin työläältä. Biokaasu on ollut mukana Envitecpoliksen toiminnassa yrityksen perustamisesta lähtien, vuodesta 2008.


– Biokaasulaitoksen perustaminen vaatii vankat pohjatiedot biokaasusta ja sen lainalaisuuksista. Jo ympäristönäkökulman alla on monta asiakokonaisuutta kuten luvitukset, ympäristöön liittyvät tukimekanismit ja kestävyyteen liittyvät asiat, Taavitsainen avaa.


Biokaasulaitoksen perustamiseen tähtäävä prosessi aloitetaan aina mahdollisuuksien kartoituksella. Investoinnin suuruutta suhteutetaan mahdollisiin syötteisiin ja suoritetaan tilakohtaisten laitosten kohdalla starttilaskenta tai isomman kokoluokan laitoksen toteutettavuusselvitys.


– Alussa keskustelumme voi olla pallottelua ja ajatustenvaihtoa. Siitä seuraava askel on tarkempi tarkastelu ja kannattavuuden arviointi. Ja jos vaikuttaa siltä, että biokaasulaitos olisi järkevä investointi tilan kannalta, lähdemme yhdessä miettimään jatkoaskeleita, Taavitsainen kuvaa.


Envitecpolis on tarjonnut asiantuntijapalveluitaan jo 35 kohteeseen, minne on rakennettu biokaasulaitos.


– Saamme toistuvasti asiakkailtamme palautetta siitä, että asiantuntijakumppanin apu on koettu tarpeelliseksi. Vaikka tiloilla olisikin biokaasuun liittyvää osaamista, maatilayrittäjien aika ei yksinkertaisesti riitä ottamaan kaikkia asioita haltuun. Me tarjoamme sparrausapua ja laaja-alaisesti tietoa niin ympäristön, energian kuin taloudenkin näkökulmista. Me myös havaitsemme, jos jotain tärkeää on jäänyt huomioimatta, Taavitsainen kertoo.


Envitecpolis teki Energiaviraston hyväksymän kestävyysjärjestelmän Jepuan Biokaasu Oy:lle.

Tulevaan tähyämistä


Envitecpoliksen asiantuntijuuden kolme painopistettä, ympäristö, energia ja talous, koskettavat tiiviisti biokaasulaitosinvestoinnin joka askelta.


– Biokaasulla maatila pystyy vähentämään riippuvuuttaan fossiilisista polttoaineista, leikkaamaan päästöjä ja korvaamaan ostolannoitteita. Kun päästöt saadaan haltuun, sillä voi olla vaikutusta myös esimerkiksi erilaisiin rahoitusehtoihin. Jos volyymit taas ovat isoja ja sijainti hyvä, biokaasu voi myös olla mahdollisuus uuteen yritystoimintaan ja ansaintaan – lannan ja peltobiomassojen energiat saadaan hyötykäyttöön jalostetun biokaasun eli liikennepolttoainekäyttöön tarkoitetun biometaanin tuotannossa, Taavitsainen luettelee.


Isommilla biokaasulaitoksella on myös alueellista merkitystä.


– Lannankäsittelypäästöt ja väkilannoitteiden aiheuttamat päästöt vähenevät ja liikennepolttoainetta tuottavat laitokset leikkaavat fossiilisia polttoaineita. Biokaasun etu on se, että sitä pystytään tuottamaan paikallisesti, jolloin esim. liikennepolttoaineen tuotannossa muodostuvat myyntitulot jäävät alueelle. Biokaasulla on täten positiivisia vaikutuksia aluetalouteen. Biokaasu ei ole muiden uusiutuvien energiamuotojen kilpailija vaan kaikki yhdessä mahdollistavat siirtymisen vastuullisempaan talouteen, Taavitsainen linjaa.


Biokaasun merkityksen kasvaessa sen tuotanto voi tulevaisuudessa esimerkiksi olla osa päästökauppaa. Taavitsaisen mukaan yksi tärkeä osa-alue Envitecpoliksen asiantuntemuksessa onkin eteenpäin katsominen:


– Laitosta suunnittelevilla on hyvä olla näkemystä myös siitä, mitä tulevaisuus mahdollisesti biokaasun osalta tuo tullessaan. Siinä me asiantuntijat olemme apuna. Työtämme on pysytellä kärryllä biokaasun kehityksessä ja tarjota tietomme ja taitomme asiakkaan käyttöön, päättää Toni "Tontsa" Taavitsainen.


Biokaasu on ympäristöystävällinen valinta.

Comments


bottom of page