
Envitecpoliksessa on asiantuntijana vastuullisuuspalveluissa aloittanut Minea Sainio. Minea on koulutukseltaan bio- ja elintarvikealan insinööri.
-Suoritin bio- ja elintarviketekniikan opinnot Seinäjoen ammattikorkeakoulussa. Osana opiskeluja pääsin mukaan EU:n rahoittamiin projekteihin. Syksyllä 2023 pääsin tekemään projektiopintoja hankkeeseen nimeltä Wasteless Food Services in Finland (WFSF).
Projektityöhöni kuului haastatella suomalaisia ruoka-alan ammattilaisia, ja tiedustella heiltä mitä toimenpiteitä heidän organisaatioissaan on tehty ruokahävikin ehkäisemiseksi. Tärkeä osa tehtävääni oli myös tutkia, millaisia oppaita ruokahävikin vähentämiseksi ravitsemispalvelut toivoivat, kertoo Minea.
Lisäksi Minea pääsi suorittamaan harjoittelun Circular FoodShift -hankkeessa, missä tavoitteena oli luoda kestävä ruoka-alan kiertotalousmalli Baltian maihin.
Minea kertoo olevansa kiinnostunut vastuullisuuden laajasta kentästä kokonaisuudessaan.
-Olen tehnyt myös Inarin kunnassa elintarvikevalvontaa sekä Oiva-raportteja, joten elintarvikelaki sekä sen soveltaminen ovat tulleet minulle tutuiksi, toteaa Minea.
Minean tavoitteena on päästä kehittämään vastuullisuutta suomalaisessa ruokaketjussa
Minea kertoo olleensa jo pienestä pitäen kiinnostunut ruuasta ja ruuanlaitosta.
-Olen lapsena ilmoittanut, että minusta tulee kokki. Suoritin kokin ammattiopinnot Jyväskylässä, mutta minulla todettu kala-allergia esti kokin ammatissa toimimisen. Sen jälkeen olin töissä varhaiskasvatuksessa, ja siellä opin tulemaan erilaisten ihmisten kanssa toimeen. Kokemus oli minulle arvokas. Sitten kuulin bio- ja elintarviketekniikan opinnoista ja innostuin niistä, kertoo Minea.
Tällä hetkellä elintarvikeyritykset ovat saaneet ottaa harppauksin haltuun vastuullisuuden eri osa-alueita ja niistä raportointia. CSRD, VSME, CDP, SBT, EcoVadis, paljon kirjainyhdistelmiä, joiden kaikkien taakse kätkeytyy erilaista osaamistarvetta. Monilla yrityksillä omat resurssit ovat rajalliset tai oman osaamisen rinnalle on haluttu asiantuntijan tuki ja ajan hetkessä oleva osaaminen.
-Meillä tämä on näkynyt erilaisten vastuullisuuspalveluiden, -raportointien ja -osaamisen kasvaneena kysyntänä. Tähän tarpeeseen on hieno saada lisää osaamista tiimiimme, vastuullisuus- ja ympäristölinjan johtaja Senja Arffman toteaa.
Minealla on odotuksia uuden tehtävänsä tiimoilta.
-Minun tavoitteenani on päästä kehittämään ja viemään vastuullisuutta eteenpäin suomalaisessa ruokaketjussa. Odotan, että pääsen paneutumaan koko vastuullisuuskenttään ja hyödyntämään jo opittua tietoa, kertoo Minea.
Vapaa-aikana Minea kalastelee, kala-allergiasta huolimatta.
-Muutimme Ivaloon puolisoni kanssa, ja hän hoitaa kalat avannosta noston jälkeen, päättää Minea.