28.10.2021
Kun ensimmäiset hiililaskennan pilottitarkastelut on toteutettu, on monella yrityksellä halu siirtyä tarkasteluissa laajempiin kokonaisuuksiin, koko tuotantoon tai ainakin sen kokoiseen otantaan, että tuotteiden hiilijalanjäljestä voidaan viestiä kuluttajille. Onko se mahdollista vai kasvavatko ajalliset ja taloudelliset panokset mahdottomiksi?
Monessa yrityksessä on siirrytty hiililaskennassa yksittäisistä pilottitarkasteluista kohti laajoja, koko tuotantoa tai tuotantoketjua koskeviin tarkasteluihin. Pilottitarkastelujen kautta on saatu jo ensimmäinen käsitys siitä, missä tilanteessa omassa yrityksessä ollaan ja missä ovat merkittävimmät tulokseen vaikuttavat tekijät. Nyt halutaan tarkempaa, koko omaa toimintaa koskevaa tietoa huomioiden vaikkapa tuottajatilojen välinen vaihtelu. Tavoitteena on saada kokonaiskäsitys, jonka perusteella voidaan viestiä omien tuotteiden hiilijalanjäljestä ja asettaa laskettuun tietoon perustuvia tavoitteita päästöjen pienentämiseksi.
Tähän tarpeeseen olemme etsineet ratkaisuja yhdessä asiakkaidemme kanssa. Kuinka toteuttaa laajempia, koko tuotantoa tai riittävän laajaa otosta koskevia tarkasteluja kustannustehokkaasti ja silti tarkastelujen tarkkuus säilyttäen, kertoo ympäristölaskennan johtava asiantuntija Senja Arffman.
Ei vain isojen toimijoiden juttu
Kustannustehokkuuden hakeminen laadusta tinkimättä on saanut aikaan myös sen, että hiililaskenta ei ole vain isojen toimijoiden juttu, vaan se on taloudellisesti mahdollista myös pienemmille toimijoille.
Omien tuotteidensa hiilijalanjäljen selvittäminen kiinnostaa myös pienempiä toimijoita, jotka haluavat erottua markkinasta. Olemmekin toteuttaneet tarkastelun muun muassa Mäntymäen Luomutilan kananmunille sekä Suomisen Maidon Taivas-jäätelöille raaka-aineiden tuotannosta valmiiksi pakatuksi myyntituotteeksi saakka, Senja kertoo.
Eväät suunnitteluun, toteutukseen ja seurantaan
Suuren joukon tai koko toiminnan tarkastelu antaa entistä paremmat eväät oman toiminnan vaikutusten arviointiin, aidosti vaikuttavien ratkaisujen löytämiseen ja muutosten seuraamiseen.
Kun tarkastelujen skaalautuvuus saadaan toteutettua tehokkaasti, antaa se mahdollisuudet toteuttaa tarkastelut uudestaan, jolloin muutosten seuranta on mahdollista. Lisäksi se mahdollistaa hiilijalanjäljen pakkausmerkinnöissä tai päästöjen kompensoimisen, kun niiden vaatima säännöllinen tulosten päivitys on mahdollista, Senja summaa.
Comments